Wat

‘Herfst, herfst, wat heb je te koop? Duizend kilo bladeren op een hoop.’ Wie kent dit kinderliedje over de herfst nou niet? In dit jaargetijde verkleuren veel bladeren en verandert je tuin in een prachtig gekleurd schilderij waar je vanuit je woonkamer van kan genieten. Maar herfst betekent ook gure wind, kou en regenbuien. Die zorgen ervoor dat het blad afgerukt wordt en op je gazon, bloemborders en moestuin terechtkomt. Wat doe je er dan mee? Grijp je direct naar de bladblazer of laat je de bladeren liggen?

Natuurlijk is het niet handig wanneer er een laag natte bladeren op je stoep ligt. Je kunt erover uitglijden en iets breken. Weghalen dat blad dus. Datzelfde geldt voor de vijver in je tuin: ook daaruit moet je de bladeren weghalen. Ze gaan rotten waardoor het water verzuurt en dat is slecht voor de planten en vissen. Dan het blad op je gras. Het is niet verstandig het te laten liggen zoals het erop gevallen is want dan krijg je gele en bruine plekken in het gras. Maar als je het blad versnippert met de grasmaaier, dan kunnen die kleine verkruimelde stukjes blad tussen je gras zakken. Dit zorgt voor voeding voor je bodem en dat scheelt weer bemesting in het voorjaar.

Gratis voeding voor je bodem
Je hoeft gevallen blad niet weg te gooien. Het is namelijk heel geschikt voor het beschermen van plantwortels tegen de kou. De bladeren zorgen voor een extra laag op de grond, waardoor de grond minder snel bevriest. Zo komen je planten een koude winter makkelijker door. Naast bescherming zorgt het blad ook voor een compostlaagje in je (moes)tuin. Niet alle bladsoorten verteren even snel, maar blad van bijvoorbeeld een wilg, linde of populier wel. Dit geeft gratis voeding aan de bodem en daar zijn je planten, groentes én je portemonnee blij mee.

Hele wereld onder de blaadjes
Kijk in je tuin eens onder een struik waar nog een hoop blad ligt; daar zit leven in! Met een beetje geluk heeft de egel hier zijn warme winternestje gebouwd, waarin hij de hele winter heerlijk beschut kan liggen slapen.
Ook krioelt het er vast van de pissebedden, duizendpoten en soms zelfs lieveheersbeestjes. Insecten houden van deze warme, vochtige plekken waar ze beschut kunnen leven. Blad laten liggen is ook goed voor vogels. Winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen komen af op de insecten die verstopt zitten onder het blad. Zo kunnen zij met een volle buik de winternacht in.
Zo zie je maar dat er genoeg redenen zijn om herfstblad een plek te geven in je tuin. Fijn voor je planten, fijn voor de dieren en fijn voor jezelf!

Waar
Laat bladeren in struiken en stroken met bloemen en platen liggen.
Wanneer
Als de bladeren uit de boom vallen.