Wat

Als het begint te schemeren komen ze ineens tevoorschijn: vleermuizen. Ze lijken wel acrobaten, al duikelend en buitelend jagen ze op muggen, kevertjes en motten. Sommige mensen genieten ervan, maar voor veel anderen is het meer een boze droom. Vleermuizen roepen bij veel mensen akelige gedachten op. Zo zouden ze je zomaar aanvallen, in je haren vliegen en allerlei ziektes verspreiden. Maar dat is echt niet zo. Vleermuizen zijn juist erg schuw. Zo zie je ze en zo zijn ze weer weg.

Vleermuizen zijn geen vogels en ook geen muizen; het zijn zoogdieren. Het enige zoogdier dat echt kan vliegen. Bijzonder toch! Overdag hangen ze op hun kop of diep weggekropen op een warme, droge en donkere plek. Vleermuizen vinden boomholtes, spouwmuren, een plekje onder de dakpannen of lekker beschut in een vleermuiskast heerlijk om te wonen.

Etenstijd!

Zodra het donker wordt vliegen ze rond, op zoek naar voedsel. Vind jij zoemende en stekende muggen in je kamer ook zo vervelend? Vleermuizen vinden muggen hartstikke lekker. Op een warme zomernacht eet een kleine vleermuis wel driehonderd muggen. Dankjewel vleermuis! Ze zijn de enige jagers die ‘s nachts actief zijn en hebben weinig natuurlijke vijanden. Lang leve de vleermuis dus, zou je denken.

Een helpende hand

Toch gaat het niet zo goed met ze. Stoere tegels en stenen vervangen steeds vaker de planten in onze tuin. Planten die insecten aantrekken waar de vleermuis dol op is. Bomen worden gekapt, spouwmuren steeds vaker opgevuld en oude gebouwen worden gerenoveerd of zelfs volledig vervangen door nieuwbouw. Vleermuizen kunnen zelf geen nest maken, ze zijn afhankelijk van bestaande kieren en gaten om in weg te kruipen.
Gelukkig kunnen wij ze een handje helpen. Naast het zaaien van planten of bloemen met een hoog nectargehalte om insecten te lokken, kun je ze ook helpen met het ophangen van een speciale schuilplaats, een vleermuiskast.

Een kast van een huis 

Een vleermuiskast ophangen is net zo simpel als het ophangen van een nestkastje voor vogels. Hang de kast zo hoog mogelijk op, het liefst tegen een beschutte muur op het zuiden. Vleermuizen zijn dol op warmte, dus in de volle zon vangt de kast overdag heel wat zonnestralen en geeft de muur nog lang warmte af. Een vleermuiskast maak je van ruwhouten onbewerkte planken. De vleermuis wil tenslotte graag hangen en op ruw hout kan hij zich met de nagels van zijn achterpoten goed vastklampen. Eén vleermuiskast is goed, twee of meer is fantastisch. Zo kan de vleermuis zelf het beste plekje kiezen om in te wonen!

Neem voor meer inspiratie bij het maken van een vleermuiskast eens een kijkje op Pinterest.

Waar
Een vleermuizenkast kun je ophangen aan een boom of de muur van jouw huis of schuur.
Wanneer
Vleermuizen gebruiken de kast voor hun winterslaap.